Definisi untuk kejelasan – apakah pertukaran

Definisi untuk kejelasan – apakah pertukaran

 

  1. Bahagian adalah keselamatan yang mengesahkan hak pemegangnya untuk berkongsi dalam modal dibenarkan syarikat penerbit (syarikat yang mengeluarkan keselamatan ini). Dengan kata lain, pemegang saham adalah pemilik saham tertentu dalam syarikat.

Hari ini, semua orang mempunyai peluang untuk menjadi pemilik bersama gergasi global seperti Apple, Google inc, Gazprom, MMC Norilsk Nickel, Aeroflot, BMW, Rolls Royce dan banyak syarikat lain. Ia tetap hanya untuk menggunakan peluang ini.

  1. Sekuriti (termasuk opsyen, niaga hadapan, nota janji hutang, bon…) syarikat didagangkan dalam perdagangan bebas di bursa saham.

Terdapat kira-kira 200 bursa yang beroperasi di dunia, tetapi hanya 4-7 daripada mereka “memiliki” dunia. Antara yang paling popular dan banyak dengan permodalan dan perolehan adalah-NYSE – Bursa Saham New York, perolehannya adalah kira-kira separuh daripada jumlah perolehan bursa saham asing), NASDAQ( Persatuan Kebangsaan Peniaga Sekuriti automatik sebut harga), AMEX( Bursa Saham Amerika), LSE (Bursa Saham London), Tse (Bursa Saham Tokyo), FWB (Frankfurter Wertpapierb Accumrse) …

  1. Saham di bursa didagangkan dalam mata wang negara di mana pertukaran itu terletak.

Anda boleh membeli saham Apple (NASDAQ) hanya dalam dolar, sekuriti BMW (XETRA) didagangkan dalam euro, dan sebagainya.

  1. Oleh itu, saham didagangkan di bursa, tetapi anda tidak boleh datang ke bursa dan membelinya, mereka hanya dijual melalui broker.

Broker adalah perantara antara pertukaran dan pelabur. Sehingga kini, terdapat banyak daripada mereka, dan pilihannya hebat (kami akan membincangkannya kemudian). Pendek kata, anda perlu mendaftar dengan broker, menandatangani kontrak untuk penyediaan perkhidmatan. Seterusnya, anda perlu menambah akaun anda dengan broker. Apabila anda membuat keputusan mengenai sekuriti yang anda ingin beli, anda memberi pesanan kepada broker untuk membeli. Anda boleh melakukan ini melalui telefon (klasik) atau membelinya sendiri melalui terminal perdagangan yang dipasang pada komputer anda (kemodenan).