Apakah risiko yang perlu diingat apabila membeli saham?

Apakah risiko yang perlu diingat apabila membeli saham?

 

6

Pakar Projek Literasi Kewangan Bank Pusat mengenal pasti tiga risiko utama.

Risiko pasaran. Stok boleh naik harga, atau mereka boleh jatuh. Sebenarnya, nilai sekuriti ditentukan oleh penawaran dan permintaan. Persoalannya ialah apa yang mempengaruhi mereka. Ini mungkin keadaan ekonomi di dunia, prestasi kewangan syarikat itu sendiri, kejayaan atau kegagalan produk barunya, kenyataan oleh pengasas atau, sebaliknya, wakil pihak berkuasa, serta geopolitik.

Sebagai contoh, pada tahun 2018, Elon Musk menulis tweet mengenai pembelian balik saham Tesla yang akan datang, yang pertama kali menyebabkan kenaikan harga saham syarikat sekitar 10%, dan apabila menjadi jelas bahawa tidak akan ada pembelian balik, menyebabkan penurunan sebanyak 20%. Dan pada tahun 2020, saham syarikat meningkat lebih dari 700%, menjadikan Musk menjadi tiga orang terkaya teratas di dunia menurut majalah Forbes.

Atau Apple, yang mencapai permodalan $ 1 trilion pada tahun 2018, berada di bawah tanda ini pada bulan Mac 2020, tetapi pada bulan Ogos 2020, dengan latar belakang wabak itu, ia berjaya — memecahkan bar yang dihargai sebanyak $ 2 trilion.

Atau kisah GameStop yang terungkap pada awal tahun 2021, ketika permintaan untuk saham syarikat ditentukan oleh penyatuan pelabur swasta yang menentang dana lindung nilai yang besar.

Jadi nasihat utama di sini adalah tidak meletakkan semua telur dalam satu bakul.

Pada dasarnya, portfolio pelaburan tidak boleh dipasang dari hanya satu produk, iaitu, sebagai tambahan kepada stok, harus ada instrumen lain di dalamnya — sebagai contoh, bon atau dana yang sama. Tetapi bahagian Promosi portfolio tidak sepatutnya terdiri daripada sekuriti syarikat dalam satu industri sahaja. Beli saham syarikat yang berbeza dari pelbagai sektor ekonomi.

Risiko kecairan. Ini adalah risiko bahawa saham anda akan sukar untuk dijual, atau tiada siapa yang mahu membelinya sama sekali, atau mereka akan bersetuju, tetapi pada harga yang lebih rendah. Sebagai contoh, sekuriti cip biru—syarikat terbesar, paling cair dan boleh dipercayai dengan penunjuk keuntungan yang stabil — tidak akan menjadi masalah untuk menjual, tidak seperti saham organisasi yang kurang dikenali.

Risiko kredit bahawa syarikat penerbit akan muflis. Kemudian pemilik saham hanya boleh menuntut bahagian harta dalam pembubaran syarikat.