Bagaimana memilih stok untuk dibeli?

Bagaimana memilih stok untuk dibeli?

5

Jawapan kepada soalan ini sebahagian besarnya bergantung kepada strategi pelaburan. Kami menulis bahawa sebelum melabur, anda perlu memutuskan matlamat — mengapa anda melakukannya dan hasil kewangan apa yang ingin anda capai. Simpan untuk pembelian hartanah? Simpan tambahan untuk persaraan? Membuat pelaburan jenis pendapatan tambahan?

Sekolah Bursa Saham Moscow menasihatkan merawat pembelian saham sebagai pembelian perniagaan. Jika anda memutuskan untuk membeli perniagaan, anda mungkin akan menilai banyak parameter — keadaan industri, pesaing, kewajipan kredit, dll., dsb. Di sini adalah bernilai menghampiri dengan cara yang sama.

Berikut adalah beberapa parameter yang mesti anda perhatikan:

petunjuk syarikat: pendapatan, keuntungan, keuntungan;

beban hutang syarikat;

prospek industri dan pesaing;

geopolitik;

Kadar pertukaran, minyak dan faktor lain yang bergantung kepada produk syarikat;

sentimen pelabur.

Anda tidak boleh memilih saham syarikat individu, tetapi membeli dengan bantuan dana dagangan bursa. Mereka terdiri daripada satu set sekuriti yang dikumpulkan mengikut petunjuk tertentu, dan sebenarnya membolehkan anda melabur sedikit di setiap syarikat dalam senarai anda.

Bagi jumlah stok dalam portfolio anda, ia juga bergantung kepada matlamat dan strategi yang dipilih. Sebagai contoh, William Bernstein dalam bukunya “peruntukan aset yang munasabah” mencadangkan:

jika anda sudah bersedia untuk kerugian sehingga 35% daripada portfolio, maka anda boleh membelanjakan sehingga 80% pada stok%;

untuk mengandungi potensi kerugian pada tahap 20%, adalah perlu untuk memperuntukkan tidak lebih daripada 50% kepada saham, dsb.

Di samping itu, semakin jauh matlamat anda, semakin banyak saham pada awalnya berada dalam portfolio pelaburan. Kami menulis lebih lanjut mengenai komposisi portfolio pelaburan di sini.