Siapa “pelabur yang berkelayakan”

Siapa “pelabur yang berkelayakan”

 

Agar broker membolehkan anda membeli saham di bursa asing, misalnya, Microsoft, Louis Vuitton, Mercedes-Benz dan syarikat asing lain, menurut undang-undang rusia, syarikat perantara mesti memberi anda status “pelabur yang berkelayakan”.

Pelabur yang berkelayakan (CI), mengikut undang – undang Persekutuan Rusia, adalah peserta pasaran yang:

memiliki sekuriti dan instrumen kewangan bernilai lebih daripada 6 juta rubel;

membuat urus niaga dengan sekuriti sekurang-kurangnya 10 kali suku, manakala perolehan ke atas urus niaga tersebut hendaklah sekurang-kurangnya 6 juta rubles;

mempunyai pendidikan ekonomi yang lebih tinggi atau sijil kelayakan pakar pasaran kewangan;

mempunyai pengalaman dalam syarikat yang telah terlibat dalam operasi aktif dengan sekuriti, dari 2 hingga 3 tahun.

Syarat-syarat yang ketat untuk akses individu swasta untuk pelaburan dalam saham asing. Sangat sedikit pelabur boleh memenuhi status “pelabur berkelayakan” (CI). Walau bagaimanapun, tidak ada pintu yang mustahil untuk mencari kunci.

Status itu boleh diperolehi secara sah, tanpa modal satu juta dolar dan tanpa membuat urus niaga sekurang-kurangnya 6 juta setiap 4 suku.

Broker menawarkan perkhidmatan untuk 5-6 ribu – mereka membuat urus niaga dengan sekuriti dengan perbelanjaan mereka sendiri bagi pihak pelanggan untuk jumlah yang diperlukan sebanyak 6 juta rubel dalam satu atau dua hari, yang memungkinkan untuk mendapatkan status CI hampir serta-merta.