Bagaimana anda boleh menjana wang untuk stok?

Bagaimana anda boleh menjana wang untuk stok?

 

4

Ini boleh dilakukan:

dengan menerima dividen. Tetapi ingat bahawa syarikat itu masih boleh menyelesaikannya dan tidak membayar;

perdagangan saham di bursa saham.

Pendek kata, perdagangan saham boleh diperolehi dalam dua cara, menerangkan Bursa Saham Moscow. Yang pertama ialah membeli lebih murah, kemudian menjual lebih mahal. Operasi sedemikian direka untuk menjadikan aset lebih mahal.

Yang kedua adalah perjanjian jangka pendek untuk menghasilkan wang untuk mengurangkan nilai aset. Malah, ini adalah penjualan sekuriti yang anda tidak mempunyai. Iaitu, anda boleh meminjam saham dari broker, menjualnya dan menunggu penurunan. Kemudian beli sekuriti yang lebih murah dan kembalikan kepada broker. Sekiranya penurunan berlaku, anda akan mendapat perbezaan antara harga penjualan dan pembelian balik.

Tetapi jika saham, sebaliknya, akan naik harga, maka anda akan dipaksa untuk membelinya lebih mahal, dengan itu kehilangan wang.

Pada masa yang sama, adalah perlu untuk membezakan antara perdagangan dan pelaburan.

Peniaga mendapatkan wang pada perdagangan sekuriti yang berterusan. Keuntungan mereka terdiri daripada perbezaan harga. Dan apabila membuat keputusan, mereka sering bergantung kepada analisis teknikal pasaran dan melihat carta pergerakan harga untuk memahami apa yang perlu dilakukan dengan kertas. Perdagangan sedemikian memerlukan pengambilan keputusan yang cepat dan dikaitkan dengan tekanan.

Pelabur, sebaliknya, melabur wang dalam sekuriti untuk masa yang lama (sekurang-kurangnya dari setahun) dan keuntungan daripada kenaikan harga dan dividen yang diterima semasa pelaburan. Asas keputusan mereka adalah analisis fundamental. Mereka mengkaji perniagaan syarikat, penyata kewangan, keadaan ekonomi, dll.

Bagi pemula di pasaran saham, pakar menyarankan agar tidak terlibat dalam perdagangan, yang memerlukan pengalaman dan pengetahuan yang mendalam, tetapi untuk memberi tumpuan kepada pelaburan jangka panjang.

Tetapi jika anda benar-benar mahu, maka anda boleh memperuntukkan jumlah tertentu yang anda sanggup berisiko dan cuba membuat spekulasi di pasaran.